Rosół zbójnicki
Składniki na 10 – 12 osób:
- 2 udka z kurczaka,
- 500g schabu bez kości,
- 1/4 selera,
- 1 por,
- 3 średnie marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 główka czosnku,
- 1/4 główki kapusty,
- 3 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- przyprawy: sól, pieprz czarny ziarnisty.
Do marynaty mięsa:
- papryka ostra mielona,
- papryka słodka mielona,
- curry,
- pieprz czarny mielony
- sól
Przygotowanie:
1. Najpierw musimy ugrilować mięso. W tym celu najpierw kroimy schab w plasterki o grubości około 1 cm. Całe mięso dajemy do pojemnika, do którego następnie wsypujemy wg. uznania przyprawy: papryke ostrą mieloną, papryke słodką mieloną, curry, pieprz czarny mielony, sól. Całość mieszamy tak żeby mięso było obtoczone w całości z przyprawami. I grillujemy.
2. Na grilla wkładamy 2 cebule i je grillujemy razem z mięsem.
3. Rozpalamy pod kociołkiem w gotujemy 5l. wody.
4. Gdy woda zacznie się powoli gotować wkładamy całe grillowane mięso, grillowaną cebule oraz pozostałe warzywa.
5. Doprawiamy rosół, solom, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym.
6. Rosół pozostawiamy w kociołku i pilnujemy żeby delikatny ogień pod nim nie zgasł. Im rosół będzie dłużej się gotował tym będzie smaczniejszy.