Przepisy

Karkówka z ziemniakami w piwie

Karkówka z ziemniakami w piwie

Składniki na 8 – 10 osób:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 450g tłustego boczku wędzonego,
  • 1,5kg ziemniaków (odpowiednie do gotowania ze skórką),
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 mała kapusta (biała),
  • 2 piwa (2 x 500 ml),
  • tłuszcz do nasmarowania kociołka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka

Przygotowanie:

1. Najpierw należy pociąć wszystkie składniki.

Karkówkę pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Kolejno pociąć boczek w paski (skórę odciąć w jednym kawałku), marchew w talarki, cebulę w talarki, ziemniaki w cieńsze i grubsze plastry.

2. Następnie nasmarowany tłuszczem (my użyliśmy margaryny KASIA -> Katarzyna 🙂 ) kociołek wyłożyć liśćmi kapusty – spód i ścianki. W tak przygotowanym kociołku powinno układać się warstwami, od dołu: plastry boczku, grubiej pokrojone ziemniaki, marchew, cebule, zamarynowaną karkówkę, cebulę, marchew i na końcu cieniej pokrojone ziemniaki. Na koniec położyć odkrojoną skórę z boczku i przykryć wszystko liściem kapusty. Takie ułożenie powinno zapełnić kociołek niemal po brzegi. Przed zamknięciem naczynia należy wlać do niego piwo.

P.S. Najlepsze piwo do kociołka to piwo jasne niepasteryzowane 🙂

3. Gotowy kociołek powinien zostać szczelnie zamknięty i wstawiony do żaru na ok. 2 godziny. Nie ma potrzeby zaglądania do niego, a nawet nie powinno się.

Kociołek jest dobry w momencie gdy górna kapusta jest miękka tak jak ziemniaki pod nią. Należy pilnować, aby pod spodem kociołka był delikatny ogień.

4. Tak przyrządzone danie powinno być nakładane na talerze w porcjach zawierających każdą z warstw. Nie potrzebne mu są żadne dodatki.

Gorący, smaczny i sycący posiłek jest gotowy, aby delektować się nim na każdej karpiowej zasiadce.

UWAGA: podczas otwierania kociołka po zakończonym gotowaniu, nie wolno pochylać się bezpośrednio nad nim, ponieważ para i ciśnienie wewnątrz mogą być niebezpieczne. Podczas obsługi gorącego kociołka żeliwnego należy pamiętać o bezpieczeństwie w szczególny sposób – to ciężkie, gorące naczynie.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *