Przepisy

Gulasz

Gulasz

Składniki na 8 – 10 osób:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 450g tłustego boczku wędzonego,
  • 500g ziemniaków (odpowiednie do gotowania ze skórką),
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pomidory w puszce,
  • kostka rosołowa wołowa,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona

Przygotowanie:

1. Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanym kociołku. Boczek smażymy w kociołku.

2. Dodajemy pokrojona w kostkę cebule i smażymy razem z boczkiem.

3. Do boczku i cebuli dodajemy karkówkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy ją razem z boczkiem.

4. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona) i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz zgnieciony czosnek.

5. W trakcie smażenia wszystkiego w kociołku przygotowujemy z wywar z kostki wołowej (1 kostka rozpuszczona w 1l wody). Dodajemy go gdy papryka jest już lekko podsmażona.

6. Do całości dolewamy wody.

7. 30 min przed końcem gotowania dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę.

Całość jest gotowa po około 2h gotowania.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *