Gulasz
Składniki na 8 – 10 osób:
- 1,5 kg karkówki,
- 450g tłustego boczku wędzonego,
- 500g ziemniaków (odpowiednie do gotowania ze skórką),
- 3 średnie marchewki,
- 2 średnie cebule,
- 3 papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- Pomidory w puszce,
- kostka rosołowa wołowa,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona
Przygotowanie:
1. Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanym kociołku. Boczek smażymy w kociołku.
2. Dodajemy pokrojona w kostkę cebule i smażymy razem z boczkiem.
3. Do boczku i cebuli dodajemy karkówkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy ją razem z boczkiem.
4. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona) i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz zgnieciony czosnek.
5. W trakcie smażenia wszystkiego w kociołku przygotowujemy z wywar z kostki wołowej (1 kostka rozpuszczona w 1l wody). Dodajemy go gdy papryka jest już lekko podsmażona.
6. Do całości dolewamy wody.
7. 30 min przed końcem gotowania dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę.
Całość jest gotowa po około 2h gotowania.