Karkówka z ziemniakami w piwie
Składniki na 8 – 10 osób:
- 1,5 kg karkówki,
- 450g tłustego boczku wędzonego,
- 1,5kg ziemniaków (odpowiednie do gotowania ze skórką),
- 3 średnie marchewki,
- 2 średnie cebule,
- 1 mała kapusta (biała),
- 2 piwa (2 x 500 ml),
- tłuszcz do nasmarowania kociołka,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Przygotowanie:
1. Najpierw należy pociąć wszystkie składniki.
Karkówkę pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Kolejno pociąć boczek w paski (skórę odciąć w jednym kawałku), marchew w talarki, cebulę w talarki, ziemniaki w cieńsze i grubsze plastry.
2. Następnie nasmarowany tłuszczem (my użyliśmy margaryny KASIA -> Katarzyna 🙂 ) kociołek wyłożyć liśćmi kapusty – spód i ścianki. W tak przygotowanym kociołku powinno układać się warstwami, od dołu: plastry boczku, grubiej pokrojone ziemniaki, marchew, cebule, zamarynowaną karkówkę, cebulę, marchew i na końcu cieniej pokrojone ziemniaki. Na koniec położyć odkrojoną skórę z boczku i przykryć wszystko liściem kapusty. Takie ułożenie powinno zapełnić kociołek niemal po brzegi. Przed zamknięciem naczynia należy wlać do niego piwo.
P.S. Najlepsze piwo do kociołka to piwo jasne niepasteryzowane 🙂
3. Gotowy kociołek powinien zostać szczelnie zamknięty i wstawiony do żaru na ok. 2 godziny. Nie ma potrzeby zaglądania do niego, a nawet nie powinno się.
Kociołek jest dobry w momencie gdy górna kapusta jest miękka tak jak ziemniaki pod nią. Należy pilnować, aby pod spodem kociołka był delikatny ogień.
4. Tak przyrządzone danie powinno być nakładane na talerze w porcjach zawierających każdą z warstw. Nie potrzebne mu są żadne dodatki.
Gorący, smaczny i sycący posiłek jest gotowy, aby delektować się nim na każdej karpiowej zasiadce.
UWAGA: podczas otwierania kociołka po zakończonym gotowaniu, nie wolno pochylać się bezpośrednio nad nim, ponieważ para i ciśnienie wewnątrz mogą być niebezpieczne. Podczas obsługi gorącego kociołka żeliwnego należy pamiętać o bezpieczeństwie w szczególny sposób – to ciężkie, gorące naczynie.